Veel mensen weten niet voor welke kwaliteit kussenvulling ze moeten kiezen. Sommige concullega’s kiezen voor de goedkoopste oplossing en kunnen daardoor stunten met hun prijzen. Omdat ik voor hoge kwaliteit stof heb gekozen wil ik ook graag dat de vulling comfortabel is. Hoe vaak zit je niet op mooie, dikke kussens waarbij je zo ver weg zakt dat je nog een harde kont krijgt?

Er zijn 3 verschillende mogelijkheden:

• Polyether
• Koudschuim
• Pantera

Persoonlijk kies ik voor de gulden middenweg. Daarom adviseer ik voor zit/slaapkussens koudschuim medium en voor rugkussens koudschuim soft. Dit wordt over het algemeen als erg prettig ervaren zoals bijvoorbeeld in deze mail:

Wij zijn super tevreden met de kussens. Het zit heerlijk, je aanbeveling van koudschuim heeft mij al eens een hele nacht doen buiten slapen. Dat was niet helemaal de bedoeling…. Maar mooi compliment lijkt me. Dank en succes!

Maar een goede kwaliteit polyether kan natuurlijk ook. Dat is iets goedkoper. Wil je echt super comfort kan je ook kiezen voor Pantera. Die is weer wat duurder. Hieronder leg ik meer uit over de verschillende soorten.

Wat is polyether eigenlijk?

Polyether is een kunststofmateriaal. De belangrijkste eigenschap is de dichtheid. Deze eigenschap bepaalt voor het merendeel de kwaliteit. De dichtheid wordt uitgedrukt in soortelijk gewicht (sg). Het sg geeft aan hoe zwaar een blok polyether van 1 kubieke meter is. Hoe dichter de polyethersoort, hoe hoger het sg zal zijn. Dit betekent overigens niet dat een hoger sg ook harder aanvoelt. De veerkracht van polyether houdt sterk verband met het sg. Hoe hoger het sg hoe beter de veerkracht is.

Het comfort van Polyether

Polyether is een product dat comfort biedt. Het is een product met een gesloten cel structuur. Dit zorgt ervoor dat vocht snel afgevoerd kan worden, omdat het goed ventileert. Toch is polyether tegelijkertijd warmte-isolerend; het neemt gemakkelijk de lichaamstemperatuur aan en houdt dat vast. Polyether is bijna geheel reukloos en stofvrij en dus zeer geschikt voor mensen met bepaalde allergieën. Door de afstemming van kwaliteit en wensen kan polyether een optimale ondersteuning bieden aan het lichaam. Wanneer de kwaliteit van de polyether soort goed is afgestemd op de toepassing ervan zullen kussens en matrassen lang hun hardheid, veerkracht en dikte behouden.

Brandveiligheid

Uit tests blijkt dat polyether 105 graden Celsius (en tijdelijk zelfs 140 graden) kunnen verdragen zonder te branden. Welke kwaliteiten? SG30 – Deze kwaliteit wordt veel toegepast bij doeleinden met een niet zo zware belasting maar het is duurzamer dan sg 25. Deze gebruik ik vooral voor de rugkussens. SG40 – Deze kwaliteit wordt veel gebruikt voor de zwaardere toepassingen. Het heeft een hoge duurzaamheid. Deze soort gebruik ik voor dunnere zitkussens ( 4 tot 6 cm dik). Stevig en toch comfortabel.

Wat is koudschuim?

De juiste benaming voor koudschuim is eigenlijk High Resilience (HR) schuim, ofwel schuim met hoge veerkracht. Koudschuim of HR schuim heeft een open celstructuur waardoor het materiaal zeer goed ademt en goed vocht afvoert. Kuilvorming komt bij koudschuim niet voor. Het materiaal is zeer veerkrachtig, en biedt een hoog comfort gekoppeld aan een lange levensduur. Bij koudschuim is een brandvertragend middel toegevoegd waardoor het vlamvatten nog verder wordt uitgesteld. Welke kwaliteiten ? HR SG 43M(edium) koudschuim – Dit is de zwaarste kwaliteit. Uitermate geschikt voor een comfortabele loungebank bijvoorbeeld. Het heeft een zeer lange levensduur en is bovendien brandvertragend. HR SG 43S(soft) koudschuim – Voelt wat zachter aan en is dus meer geschikt voor de rugkussens.

Wat is het verschil tussen koudschuim en polyether?

Koudschuim is meer geschikt voor intensiever gebruik, zoals bankkussens. Koudschuim biedt het volgende meer als polyether:

Beter vormend vermogen
Meer comfort
Langere levensduur
Betere vochtregulatie
Brandvertragend
Antischimmel

Wat is nou nog beter dan koudschuim? Pantera!

Pantera is een topproduct speciaal ontwikkeld voor optimaal comfort en duurzaamheid. Pantera scoort hoog op alle belangrijke eigenschappen van comfortschuim. Het onderscheidt zich door zijn duurzaamheid, consistente kwaliteit, en een hoge mate van comfort. Door de hoge vormvastheid van dit topproduct wordt er zelfs door de fabriek 7 jaar garantie gegeven bij normaal gebruik!

VOORBEELDEN VAN
HESTERRAS KUSSENS

    Arjan Boersma
  • Op maat de kussens laten maken. Door een schuine bank was het geen standaard. Maar tekening en foto opgestuurd op verzoek. Met als resultaat zeer tevreden. Net als de eerste bestelling gewoon top tegen een goede prijs.
    Arjan Boersma